{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 20 Sep 2016

傳說中好飲的啤酒會傾城,擁有完美視力嘅我,親身證實飲完酒睇個世界係完美啲嘅;而我身邊嘅巴打們都好識得用呢招,將好味嘅啤酒源源不絕地向女士送上,務求令佢地容易啲敞開心胸,Sorry,係心扉先啱。呢個套路用咗咁多年,終於有啲科學家走出嚟話係有根據嘅。

瑞士University Hospital of Basel嘅研究員動用60名18至50歲嘅健康男性、女性,分別飲有酒精同無酒精嘅啤酒,測試啤酒對於同理心 (empathy)、性趣 (sexual arousal),同埋面部認知 (face recognition) 嘅影響,結果顯示有飲啤酒花嘅人係的確會開心啲。佢地有更強烈嘅慾望去接觸身邊嘅人,察知快樂表情嘅能力亦會較強。

流傳已久嘅Beer Goggles理論亦得以證實,啤酒尤其能夠令女士對性嘅態度比較開放,研究員向佢地展示一啲性感照片,再rate自己嘅愉悅程度,結果係愈飲得勁,愉悅嘅程度就愈高。官方解釋話女性食得應棍,係因為blood-alcohol concentration (BAC Level)比男人來得高。不過University Hospital of Basel都再次提醒各位男士,女士肯同你飲酒,唔代表人地肯同你上床,有時唔好諗得太多!

Source : Sciencedaily


上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020