{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 05 Jun 2020
【宮崎駿再出發】吉卜力工作室首次用全3D CGI製作新戲《アーヤと魔女》

宮崎駿嘅動畫出名在於全手繪精細玲瓏,如果佢放棄長處改試玩全3D CGI又會有咩化學反應?宮崎駿人老心不老,又再次復出之後,似乎想重新再出發,即將首次使用全 3D CGI 技術製作的新長篇動畫電影--《安雅與魔女(暫譯) / アーヤと魔女》。我其實較鐘意外國同人畫的假如龍珠出自宮崎駿手筆的同人海報 「龍上的波兒」。新宮崎駿全 3D CGI 動畫,觀望觀望...............

吉卜力工作室向來崇尚手繪,但其實佢地從來唔守舊,甚有日本人獨特的保守中肯變革的創新精神,老早已經將數碼技術應用喺動畫製作上面,據說宮崎駿先生退咗休之後開始對使用3D CGI製作突然產生興趣,所以吉卜力將會跳出手繪,改用電腦由兒子宮崎吾朗嘗試執導,宮崎駿作為企劃,加上老牌製作人鈴木敏夫幫手。 睇慣吉卜力工作室手繪動畫迷來講,可能會覺得無法接受,不過現代人力資源成本太高純手繪好難繼續生存,所以宮崎駿退落嚟就必須改革轉型, 當然今次嘅全3D技術只係一次嘗試,佢地留一手仲有另一部電影《你想活出怎樣的人生》 以傳統手繪方式製作, 影迷絕對值得參考一下唔同技術嘅差異。

《安雅與魔女》暫譯改編自 Diana Wynne Jones 的小說《Earwig and the Witch》,內容講述名為名雅的小女孩,係兒童之家被魔女收養後的奇幻故事。吉卜力並非首次改編這位作者的小說,《哈爾移動城堡》正正出自其手筆。講返有趣的題外話,近日係網上發現一位叫 Eris snail的3D藝術畫家,製作咗一張海報幻想假如龍珠係由吉卜力工作室創作,畫風以吉卜力舒適簡約風格,我姑且叫佢做「龍上的波兒」,反正都係改篇,不如真係試下聯乘去改篇下龍珠悟空細個的故事。記得用返手繪風格。



即係唔需要加減配件就可以變出Circuit Mode、Aero Mode、以及打開升壓渦嘅Boost On模式。
hobby
【高智能方程式】河森正治監修 全變形超級雷神AKF-11
02 Jul 2020
因為唔達標,嗰萬令Yen都會退返畀參加者,即係Street Kart係斗零都收唔到。
hobby
【日本】秋葉原卡丁車眾籌 兩個月籌800蚊
02 Jul 2020