{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 18 Oct 2021
【暢快淋漓】日本興起「破壞體驗店」客人盡情享受合法大肆破壞快感減壓 

疫情加上經濟不景,日本人生活壓力愈來愈大,壓力爆煲除咗去酒店Staycation放鬆一下,日本人仲興起另類大宣洩「破壞體驗店」,即係進入場館房內用鎚仔鐵筆等大肆破壞見嘢就打爛哂,小至爆樽扑爛玻璃杯到大劈微波爐與馬桶,任何見到的物件都盡情破壞!看吧,邪力正強大,咩呀人生苦短就係需要狂打發洩,反正彼此也在捱。據說呢種破壞體驗店特別受到女性歡迎,有無打算帶你老婆入去扮「城管」打砸扑一番!


日本最近一年以來出現左很多新奇的「破壞體驗店」,讓人可以進入限時內大肆破壞,日本富士電視台晨早情報節目「めざまし8」最近就製作左關於「肺炎疫情之下如何宣洩壓力」的專題報導特別探討睇下點解呢種店鋪大受歡迎。據民調顯示有高達65.3%,將近三分之二的人係疫情之下覺得壓力沉重於是就有人希望透過破壞物件排解壓力!然而一般人係公司係家庭都好難可以讓人盡情破壞,於是日本各地就出現左好多「破壞體驗店」而且仲愈開愈多。


例如電視台當日採訪的東京豐島區的「REEAST ROOM池袋店」,客人表示「自從在家工作的日子變多以後,我們就來這裡發洩壓力了。」踏進店內就睇到一個堆滿雜物的詭異空間,進入房內滿地都係餐具、電器等雜物。據稱「房內叫做『brake room』,是讓大家全身穿上防護裝備,可以安全地大肆破壞的地方。」呢間店從舊年6月開幕至今……上個月生意有1,300人來店破壞,店家要避免顧客受傷, 所以入內體驗嘅客人必須穿著全副武裝, 要殘暴必先要身穿防暴由頭到腳緊緊包裹,然後就係盡情破壞房間內的東西。所有被破壞的物品都係由廢物回收商收集得來,然後被破壞之後,店家仲會再做垃圾分類。客人只需要入房內盡情發癲狂打狂破壞就得。


根據店家指出,來店的客人當中有6成以上係女性!有地方媽媽表示「因為肺炎疫情只能一直窩在家裡。」「想做的事情都不能做,累積了很多壓力。」當然破壞體驗店係咩人都可以進入體驗,甚至有父母帶著小孩來破壞東西!如果香港都開幾間破壞專門體驗店, 相信都有好多人有興趣入去大肆破壞一番,當然最後可能有人覺得意識不良引到有政府人員過來反大肆破壞一番,位位違限聚令票控599G章定額罰款通知書。

近日解放軍海軍首位女艦長韋慧曉帶領導中國新型彈驅逐艦紹興艦完成海上實戰化訓練,技驚四座,女艦長出類拔萃十年軍族火速上位,實力傲視同群引發網民激節讚歎,網友整理過女艦長神奇頂級超卓履歷後更是五體投地!韋 ...
hobby
【巾幗不讓鬚眉】解放軍首位女艦長韋慧曉強大崛起十年從軍傳奇震驚海外
26 May 2022
Join唔Join好?
hobby
【電玩】全新PlayStation Plus會員服務,大量Game下載!
26 May 2022