{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 20 Jan 2022
本土化翻譯】Disney+《阿森一族》香港字幕驚見「林鄭月鵝」

Disney+初登香港時,其中一大賣點就係擁有大量本土化內容,唔少作品都包含中文(香港)字幕甚至粵語配音,等觀眾可以睇得更加投入。最近有網友就發現《阿森一族》(The Simpsons)其中一集字幕驚現「林鄭月鵝」!

最近有網民發現Disney+嘅《阿森一族》第32季第12集《日記皇后》,其中一幕講到Lisa因為出蕁麻疹而去睇醫生,被問到最近有咩事令佢感到困擾嗰陣,Lisa就話都係嗰啲全球災害、AI取代人類以及「the cold dead eyes of Mike Pence(前美國副總統彭斯)」等等。

不過有趣嘅係,當字幕轉做中文(香港)嗰陣,呢句說話就會變成「還有林鄭月鵝那對冰冷的死魚眼」,轉做中文(繁體)就變成「瀨蜻德」,而轉簡體就會係直譯「迈克.彭斯」,Disney+嘅字幕果然夠晒地道。

作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022