{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 01 Aug 2017
作為一個香港市民,大概都唔會對船有啲咩要求,但如果你係一個身家130億美金,福布斯世界財富榜排名89嘅俄羅斯富豪,咁你對船就可能突然好有要求啦。俄羅斯工業大亨Andrey Melnichenko就擁有一隻被譽為「最未來」、造價36億港紙嘅遊艇,個名仲好串咁就叫「A」添。


「A」全名係「Sailing Yacht A」,中文可以譯做「帆船遊艇 A」,顧名思義,就即係一隻「帆船遊艇」。由法國設計師Philippe Starck負責內部設計、德國造船公司Nobiskrug製造,全長468尺,擁有兩個分別提供4827匹馬力嘅柴油引擎,但同樣有三條高達100米嘅桅杆。據Nobiskrug嘅總經理Holger Kahl指,「Sailiing Yacht A」係因應客人要求而挑戰造船嘅極限,亦因為咁所以係佢哋做過最有前瞻性嘅船。


目前網上流傳嘅相都只係見到「Sailing Yacht A」嘅外表,可以見到有客房陽台,船側有快艇艙門、船尾位置亦有樓梯落水。據報船內總共有8層、以升降機連接各層,當中有一個大泳池、水底下又有個觀賞艙。不過暫時一切都只可以「聽聞」啦。
TelegraphThisisinsiderBoatinternational




在炎熱的天氣下,雖然令各位紳士男士的襯衫造型意慾大減,但穿得好看,是對自己的一種尊重,尤其在疫情下,更能保持自己的精神面貌。作為男士夏天專用的恤衫,夏威夷恤由以往放假大叔著用,到現在回歸到紳士界別中的 ...
style
【正宗夏威夷製】Two Palms 夏威夷品牌的Aloha Shirt
10 Jul 2020
原來大家分歧咁唔同!
hobby
【理念不同】Elon Musk 反口唔支持 Kanye West!
10 Jul 2020