{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 12 Feb 2019

一年一度嘅本地體育盛事渣打馬拉松今個星期日就舉行啦,各位跑手調整好狀態未先?

作為香港女子長跑代表,姚潔貞亦都將會參加今年嘅渣馬,不過因為去年生完BB,再加上仍然有啲少傷,所以佢今次只會參加半馬賽事。雖然係咁,佢仍然會係呢個組別嘅冠軍熱門之一,而佢自己則只係希望做到想要嘅時間,名次只係其次。

除左黎緊嘅渣馬,姚潔貞目光更遠,佢想再一次代表香港挑戰奧運,但面對嘅困難比上一屆更多,因為時間上嘅要求更苛刻,再加上其身體狀態亦都無上屆咁處於巔峰,但係佢仍然想接受呢個挑戰,盡力去衝奧運資格。

姚潔貞熱愛跑步,又曾經做護士,如今又生了一個BB,三樣野都係非常辛苦,咁究竟佢覺得邊樣對於自己黎講係最辛苦呢?答案係生BB。相信呢個對於作為媽媽嘅都一定會認同,除左要忍受生產期間嘅痛楚之外,陀BB期間嘅擔憂先係對呢位媽媽最大嘅折磨。

有唔少身邊嘅朋友都對呢位新手媽媽跑手有意見,甚至同佢講:「唔好再跑啦,專手湊BB啦,養好身體要緊。」但係姚潔貞唔想放棄,佢要挑戰自己,對於呢個行為佢自己都覺得非常瘋狂,但卻好想達成。

最後,作為專業跑手,姚潔貞亦都比左一啲意見比即將參加渣馬嘅朋友,想知嘅就即刻睇片啦!

「做生意那十多年,學你們的說法是沉澱了,我覺得演員是一個很幸福的工作,可以扮演不同的人,不同性格,遇到不同的事,與做生意相比是輕鬆得多,很享受。」 ... ... ... ... ...
people
享受 - Michael Miu 苗僑偉
31 Jul 2019
「我小時候就已經接觸到這個花花世界,看到每一樣東西、每一個哥哥姐姐都很美——有哪個女生不想美呢?有表演慾的有哪個不想告訴位世界我懂表演、我表演是好看的?所以,對的,我硬頸的。」 ... ... ... ... ... ...
people
硬頸 - Dada Wong 王子涵
29 Jul 2019