{ SKIP }
文:MenClub 蝶離  
POSTED ON 31 Dec 2020

講到出Collab,Gucci選擇嘅合作對象就次次都令人意想不到。 今年年初合作Disney出米奇老鼠系列嘅時候已經非常出奇,點知Gucci最近竟然出咗經典卡通《多啦A夢》嘅合作系列。典雅「雙G」 logo花紋印上一個個藍色多啦A夢公仔,有人話係創新,有啲人就可能覺得騎呢。

用經典花紋做背景印上大大個多啦A夢公仔

一套衫加埋差唔多二萬五港幣

紅色冷杉加上開心伸脷嘅多啦A夢公仔,夠曬喜慶 

source:gucci.com

而正當大家仲拗緊頭嘅時候,Gucci竟然又預告會聯同戶外品牌North Face出Pokemon Go系列!預告圖一出就惹唔少人熱論,更加有外國網民搞笑回覆比卡超著住成身Gucci嘅惡搞P圖。

好多牌子近年嚟都已經選擇捨棄以前名牌專有嘅個種神秘優越感,反而轉攻主流貼地市場,而吸引目光嘅一個好辦法就係crossover其他品牌出collaboration系列。就係今年內已經有Dior x NikePrada x Adidas呢兩款打破咗高級時裝同運動品牌界線嘅合作。

雖然設計冇分階級,不過呢次Gucci x 多啦A夢系列係為咗農曆新年推出嘅特別款,目標市場係邊個,其實都幾明顯。

source: hypebeast.com, inputmag.com
早前 Supreme 推出與 Nike 的新聯乘合作,推出黑色版本的 Air Max Dn 跑鞋款,成功掀起不少話題,而誰不知原來這系列的聯乘鞋款還有另一個銀色配色。 可能大家不知道,Air Max DN 乃是 Nike 新推 ...
style
Supreme X Air Max DN 新配色曝光,新作有沒有讓你想起經典的「銀子彈」?
23 Feb 2024
隨著陳冠希回歸 Adidas ,他手下品牌 Clot 與 Adidas 的聯乘合作一浪接一浪!而這次 Clot 與 Adidas 萬眾矚目的聯乘合作,就再度選取經典的 Superstar 鞋款為主角。 其實 Clot 與 Adidas 兩者已有 ...
style
將 Superstar 精緻化!Clot 聯乘 Adidas 的 Superstar 新作再創經典
21 Feb 2024