{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Dec 2022

香港嘅「濕冷」威力無窮,凍起上黎分分鐘辛苦過其他國家落雪,所以呢幾日一凍,大家就見到一街都係羽絨。不過羽絨又係咪真係最佳御寒衣著?羽絨又應該點著先可以最有效保暖?市面上又有冇著完唔會似米芝蓮嘅羽絨?戶外服裝品牌Arc'teryx 早前就舉行咗個「冬天跑山」活動,教大家點樣如何「保暖而不失時尚」。

卻說Arc'teryx 早年曾推出大受歡迎嘅Cerium LT Hoody羽絨,今年就將其升級為更耐用、更修身嘅Cerium Hoody。與前作一樣,Cerium Hoody同樣擁有850FP蓬鬆度鵝絨嘅保暖能力,同時保留分區填充技術 (Down Composite Mapping),於腋下等濕氣容易聚集嘅位置,用上專利合成保暖材料Coreloft,增加乾爽之餘亦加強羽絨嘅保暖能力。表面則用上新嘅環保物料15D Arato尼龍,令羽絨輕薄之餘仲可以擋風擋雨。同時Cerium Hoody嘅剪裁亦比前作更貼身,無論於乾燥時作為最外層嘅外套,定於濕冷嚴寒之時作為「疊穿」嘅內層都非常適合。

為咗證明Cerium Hoody有幾好用,品牌更於上星期日,即係市區最低氣溫得9度嗰日搞咗個「Arc'teryx 10公里峯嶺之行」,一眾參加者身穿Cerium Hoody,由中環IFC、經中環碼頭、中山公園、然後再沿龍虎山、西高山,最後用咗5個鐘到達山頂廣場。沿途教練仲分享冬天進行戶外活動嘅穿衣心得。

層層疊玩得多了,可是你有見過一個價值過萬港元的層層疊嗎?最近日本品牌 Hender Scheme 就推出了一個索價 1437 美元(約 $11219港元)的「Leather Tower Game」層層疊,驚人的價格令其成為話題之作,話說回來,到底 ...
style
這個層層疊索價 1437 美元?!Hender Scheme 推出的「皮革層層疊」 到底貴在哪裏?
28 May 2024
早陣子我們 Menclub 曾經為大家報導 Neighborhood 主理人瀧澤伸介在Instagram上張貼了一張球鞋照片,而這雙球鞋正正是在2004年發布的 Neighborhood X Adidas Superstar 鞋款,馬上就勾起不少人的回憶,而這雙聯名鞋 ...
style
這聯名有勾起你的回憶嗎:Neighborhood X Adidas Superstar「Cement Gray」 升級改造 20 年前的經典之作!
27 May 2024