{ SKIP }
文:MenClub jimjimmay  圖:互聯網
POSTED ON 15 May 2015
講到男人脫毛,大部份雄性動物都會面露不屑神色,只因過半數男人認為有毛才是Men的定理,脫毛行為只屬女人專利,頂多只會剃鬚,其他的都一律No Way。

其實,男人脫毛與女士脫的目的各有差異,
前者希望脫毛後可以得到乾淨企理的感覺,
後者則想肌膚能夠呈現滑溜效果,
所以,男人脫毛並非單純的貪靚行為,而是有其必要性。

男士脫毛方法,其實離不開Waxing(蜜蠟)、Shaving(剃刀)、Depilatory Creams(脫毛膏)、Laser Hair Removal(激光脫毛)這四種類別,各有其好處及壞處;

Waxing(蜜蠟)

好處︰維持長久,因為Waxing是將毛髮連根拔起,減低毛髮生長速度。
另外,視乎毛髮、毛孔濃密及生長速度,Waxing可以為你帶嚟約六個星期無毛快感。

壞處︰正所謂 "no pain,no gain",蜜蠟脫毛效果好爽快,但嗰種痛,真喺男人最痛!

Shaving(剃刀)

好處︰最方便之選,亦都是最適宜新手入門,只要你識得剃鬚,就會識得點樣用佢剃其他身體位置嘅毛。
壞處︰毛髮好快重生,同埋會容易出現毛髮倒生情況。

Depilatory Creams(脫毛膏)
好處︰比起Shaving更加易用,只要塗於脫毛位置幾分鐘,再沖水就搞掂,適合用於毛髮根部較弱的位置。
壞處︰比起蜜蠟脫毛,維持時間較短。脫毛膏的化學成份,會較易令使用者皮膚過敏。



Laser Hair Removal(激光脫毛)
好處︰脫毛效果一定維持最耐(不過大部份都唔肯定一世「毛」休囉!)
壞處︰相對其他產品,價錢貴好多倍,因為要搵professional服侍你;需時亦耐,完成一個療程通常需時幾個月甚至一年。





歐洲國家盃踢得如火如荼,日前英格蘭同德國就喺溫布萊球場上演咗一場精彩場事,事隔55年「三獅軍團」以2:0擊敗宿敵德國躋身8強。除咗場上比賽精彩,觀眾席亦星光熠熠,除咗有威廉王子夫婦攜同7歲喬治小王子、英國歌 ...
style
【時尚】碧咸父子一齊睇英格蘭贏波 兩人西裝風格各有特色
02 Jul 2021
喺流行文化入面,提起紅色外套大家可能會諗起Michael Jackson「Thriller」MV嗰件皮Jacket,但如果將範圍收窄到動畫,就一定係劃時代作品《AKIRA》嘅紅色外套。主角金田正太郎著上象徵住「叛逆」嘅紅色外套,騎上紅色 ...
style
【復刻經典】Funimation推出《AKIRA》經典紅色外套
24 Jun 2021