{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 07 Dec 2018

我知近排天氣都好難叫做「凍」,12月中都仲著緊短袖衫。但上星期我哋一班讀者就真係過咗個充滿奇幻冬意、白雲紛飛、如幻似夢嘅夜晚——因為佢哋參加咗MenClub X Johnnie Walker嘅「White WalkerVIP發佈日!一於睇下當日活動情況。

Just in case你唔知咩係「White Walker」,先同大家交代下啲背景資料。「White Walker」出自HBO神劇《Game of Thrones》,係劇中Westeros大陸嘅共同(好有可能亦係成套劇嘅最後)敵人,呢種半人半喪屍嘅生物來自北方嚴寒之地,一直密謀南下入侵人類國境。或者就係睇中呢個咁有特色同神秘感嘅人設,再加上非常適合「食字」嘅名稱,Johnnie Walker就同HBO合作推出名為「White Walker」嘅限量版蘇格蘭威士忌,最大嘅特色係適合冷飲,雪凍咗之後個樽仲會出現「Winter Is Here」字樣,為呢個唔多凍嘅冬天增添幾分寒意!

11月29日當晚,Johnnie Walker就聯乘MenClub舉行VIP發佈會,於白雪偏地嘅場地中各位「領主」一同品嚐Johnnie Walker提供的美酒,一邊享受現場DJ主理的音樂,於觥籌交錯之間談天說地。現場更提供白雪裝扮,令大家更投入凜冬的氣氛,等候「White Walker」出場。晚上八時三十分隨住音樂響起,主持人現身台上為大家介紹「White Walker」的起源,隨後播出如劇集一樣令人興奮的短片後「White Walker」終於現身,現場更以《Game of Thrones》劇組使用的技術,吹起陣陣飛雪,眾人亦在雪中初嚐「White Walker」的「實力」,渡過一個凜「烈」的晚上。

「White Walker」由釀酒師George Harper調配、以 Clynelish及Cardhu為核心、帶著太妃糖、香草、新鮮紅莓及香果的味道,特別適合冷藏後飲用,現已正式發售。無論你是想品嚐冬日的味道、是《Game of Thrones》的Fans、定只係鍾意於佢個好靚嘅樽都絕對不容錯過!

1950年,韓戰啱啱開打、彩色電視剛被發明、Stevie Wonder出世、《1984》作家George Orwell離世,芸芸眾多歷史事件之中,喺蘇格蘭有間酒廠將一桶Sherry Cast威士忌擺埋咗一二邊——呢間酒廠叫MacCallan,而喺接近70年 ...
watchesandwine
$58000美金飲歷史 Macallan 70年Single Cast
22 Aug 2019
你話同《亞基拉》無關我就唔會信
watchesandwine
80年代動畫風 G-Shock Neo-Tokyo系列
21 Aug 2019