{ SKIP }
文:米  圖:互聯網
POSTED ON 29 Jul 2019

雖然人人都知放屁係自然嘅生理現象,但真係畀人聽到同聞到督屁嗰下,又確實係會尷尬到想搵窿捐!所以呢個世界上先會出現各種各樣嘅滅屁產品!所講滅屁,又唔係真係可以令你唔再放屁,只係令你督屁唔再臭咁啫!例如早前MenClub介紹嘅「過濾屁護墊」,就係其中一樣令你可以安心放屁嘅產品,據講呢個「過濾屁護墊」,只要貼一塊係底褲度,放屁時通過護墊裡面嘅活性炭成份,就可以淨化氣體,達到除臭效果。

不過老老實實,屁嚟講呢,單係消除臭味係唔夠架!計我話,最重要嘅Function係滅聲就真!如果係無聲臭屁,淨係聞到陣味,你話邊個放都得啦,到時求其捏住個鼻屈個肥仔放臭屁,話咁易就可以保住自己嘅形象!但聲呢家嘢就唔同,一「呠」出嚟大家都好易察覺係由邊個方位傳出,唔似味道咁咁易飄散於空氣之中,要屈人就難好多喇!所以話呢,對付屁嘅Product而言,唔只要消味,仲要消音先真正幫到人!

雖然市面上暫時得消除屁味嘅產品,但希望在明天!東京學藝大學附屬高校三年級嘅布施和伸、斎藤和寛同埋齋藤潤一,就研發出特製底褲,可以去除放屁時嘅氣味同聲音!

呢款「無聲無味放屁底褲」裡面放咗一包活性碳、兩塊不鏽鋼板同埋兩層吸音海棉,只要著上呢個「無聲無味放屁底褲」放屁,距離屁股30cm以上,就唔會有任何臭屁味!而佢哋亦用上分貝儀測試呢條內褲嘅消音程度,雖然未達至完全冇放屁聲嘅目標,但比起著住普通底褲時放屁,聲音明顯細咗好多!咁起碼督屁細聲咗,都難啲畀人知係由邊個人嘅方向放出嚟丫!

而三位高中生表示,佢哋會繼續研究「無聲無味放屁底褲」,希望可以加倍著重於滅聲功能上,真正幫到有屁唔敢放嘅人!亦希望成功後可以將呢款底褲商品化販售,期待呢個「無聲無味放屁底褲」快啲面世呀!

比起很多年輕品牌,具悠久歷史的品牌經歷過無數風浪,高低起跌,沉澱過後,更令品牌的根基更茁壯。貴為美國西裝的殿堂,在經歷200周年後的Brooks Brothers在越來越急速的時裝風氣下,竟然率先帶大家「慢起來」,並在 ...
style
【美國正統MTM西裝!】香港Brooks Brothers的「Made-to-Measure」度身訂造西裝 ...
20 Nov 2019
繼上年搵Kayne West做創作總監,今年搵黎Peter Saville設計獎座
gags
極具設計感 Pornhub Award 2019獎座
17 Sep 2019
唔知遲下仲會唔會出埋其他動物款式呢?
gags
送畀女朋友!日本超可愛「貓貓叉電器」
12 Aug 2019